Koji hrvatski nogometaši će biti najtraženiji nakon SP-a?

Hrvatski nogometaši nastupom na Svjetskom prvenstvu u Kataru definitivno si dižu cijenu na nogometnom tržištu, a neki od njih vjerojatno će oboriti trenutni rekordni transfer kojeg drži Mateo Kovačić.

Hrvatska nogometna reprezentacija redoviti je sudionik velikih natjecanja, a uspješno se plasirala i na Svjetsko prvenstvo u Kataru, s pomlađenom generacijom koja bi mogla biti važan faktor još dugo na nogometnoj sceni.

Ne samo da stručnjaci koji prate SP-a pozitivno govore o momčadskoj igri Hrvatske, već se posebno hvale igrači individualno, od kojih će neki postati traženi već tijekom zimskog prijelaznog roka.

Pojedini hrvatski nogometaši mogli bi kroz studeni i prosinac toliko dići vlastitu cijenu da njihov sljedeći transfer premaši onaj rekordni u Hrvatskoj, koji stoji nedodirljiv još od 2019. godine.

Naime, tada je Mateo Kovačić potpisao ugovor s Chelseajem uz 45 milijuna eura odštete Real Madridu, čime je oborio vlastiti hrvatski rekord kojeg je postavio četiri godine ranije, kada je iz Intera prešao u madridski klub uz odštetu od 35 milijuna eura.

A kad znamo da je Hrvatska osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu i u Luki Modriću dobila osvajača Zlatne lopte, pomalo je nevjerojatno da se rekord i dalje drži na tako niskoj cifri. No, u sljedećih šest do osam mjeseci to bi se definitivno trebalo promijeniti…

Cijenjena hrvatska obrana

Kad govorimo o hrvatskim nogometašima o kojima se najviše priča, onda prvi na pamet svakako pada Joško Gvardiol. Mladi 20-godišnji branič Leipziga igra sjajno posljednje dvije sezone i svi mu predviđaju blistavu nogometnu budućnost.

Ne samo što može igrati na poziciji stopera, već je i sasvim solidan lijevi bek, koji dobro vlada loptom i može je iznijeti prema naprijed, što se traži od jednog modernog braniča. Također je čvrst u duelima, solidno igra glavom i mentalno je izuzetno snažan te uvijek pokazuje inteligenciju na travnjaku.

Cijena Gvardiola u ovom trenutku se procjenjuje na 60 milijuna eura, što bi bio novi rekord kada bi neki od europskih velikana odlučio isplatiti takvu odštetu. No, u posljednje vrijeme spominju se Chelsea i još veće brojke, a kada bi zaista Leipzig dobio 90 milijuna eura odštete, Joško bi postao najskuplje plaćeni branič u povijesti.

Još neki igrači u hrvatskoj obrani mogli bi dodatno podići cijenu na Svjetskom prvenstvu. Prije svega govorimo o Borni Sosi, kojeg već procjenjuju na 20 milijuna eura, što je mnogo za jednog beka. No, mladi desni branič ima brzinu, čvrstinu i tehniku, što je i više nego dovoljno da odradi sve postavljene zadaće na svojoj poziciji. Takvih zapravo nema trenutno mnogo na tržištu, zbog čega bi mu cijena mogla dodatno porasti.

Cijena bi mogla porasti i Josipu Juranoviću, koji pokazuje da može igrati dobar nogomet na velikoj sceni. Radi se o lijevom beku kakvog još nismo imali, sposobnog ubaciti loptu iz auta duboko u kazneni prostor, a i asistirati suigračima nogom te pokriti svoju stranu u obrambenoj fazi. Celtic će za njega zasigurno dobiti više od 6,5 milijuna eura, koliko mu se trenutno procjenjuje vrijednost.

Vrijedi u obrani još spomenuti i golmana Dominika Livakovića, kojeg je davno na Twitteru uočio i pohvalio Iker Casillas. Sa svojih 27 godina i dalje je član Dinama, no teško je vjerovati da će poput Dražena Ladića ostati u “modrom” dresu cijelu karijeru. Na SP-u je dobio status hrvatske “jedinice”, a kad je netko prvi golman jedne takve reprezentacije, onda i cijena raste pa bi zagrebački klub već sljedeće godine trebao za njega dobiti pristojan novac, više od 8,5 milijuna eura koliko mu se trenutno procjenjuje vrijednost…

Slavni veznjaci i efikasni napadači

Osim obrane koja bi mogla napraviti najveći skok u vrijednosti nakon Svjetskog prvenstva, ne smijemo zaboraviti niti veznu liniju, jednu od najboljih na svijetu.

Jasno je da vrijednost Luke Modrića nikad nije bila pravilno procijenjena i da on i s 37 godina vrijedi stotinu milijuna eura, a ne deset koliko stoji na stranicama koje se bave vrednovanjem nogometaša.

Modrić se odlučio karijeru provesti u Realu pa od rekordnog transfera neće biti ništa, ali bi zato Marcelo Brozović mogao rušiti rekorde, jer Inter za njega svakako može dobiti više od 35 milijuna eura na koliko je procijenjen, pogotovo nakon Svjetskog prvenstva.

Za veliki novac definitivno će se prodati i Lovro Majer iz Rennesa, samo je pitanje kada, a 22 milijuna eura na koliko je trenutno procijenjen sigurno će biti nadmašeno, možda već u 2023. godini.

Ne zaboravimo ni Andreja Kramarića koji s 31 godinom možda ne može postići rekordni transfer, ali će biti itekako tražen u zimskom prijelaznom roku, dok će zasigurno ponude stizati i u Hajduk za Marka Livaju koji je postao ikona kluba, ali ako netko stavi 20 milijuna eura na stol, to će biti klubu teško odbiti.

Za kraj, spomenimo Luku Sučića koji možda nije u glavnoj ulozi u ovoj reprezentaciji, no online kladionice već sad na njegove golove daju niske kvote dok igra u dresu Salzburga. S 20 godina već mu je vrijednost 20 milijuna i samo će rasti u godinama koje dolaze.

U svakom slučaju, hrvatski nogometaši bili su i ostali cijenjeni, a u sljedećim mjesecima vrijednost će im još i narasti na nogometnom tržištu pa nikog ne bi iznenadilo da se rekordni hrvatski transfer približi magičnoj brojci od 100 milijuna eura

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top