Prednosti i nedostaci zimskog Svjetskog nogometnog prvenstva

Od 20. studenog do 18. prosinca u Kataru se održava prvo Svjetsko nogometno prvenstvo koje je organizirano usred sezone, što ima svojih prednosti, ali i previše nedostataka…

Ova nogometna sezona definitivno je posebna, jer prijelaz s jeseni u zimu namijenjen je reprezentativnom nogometu, kada se kroz punih mjesec dana igra Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Razlog tome svakako su vrućine koje bi učinile nogomet nemogućim u lipnju i srpnju na Bliskom Istoku, zbog čega se Fifa odlučila premjestiti SP u zimski dio godine, što je izazvalo dosad neviđene promjene u rasporedu utakmica u Europi.

Pa je tako grupna faza Lige prvaka nabrzinu odigrana u rujnu i listopadu, a gušći je bio raspored tijekom ljeta i jeseni i u najjačim nogometnim ligama, koje su nekako uspjele dogurati gotovo do polovice svoje sezone, prije nego što su igrači napustili klubove i prešli u tabore svojih reprezentacija.

Tako smo dobili naše prvo zimsko Svjetsko prvenstvo u nogometu, a iako je zaljubljenicima u klađenje sasvim svejedno u koje doba godine se igraju utakmice, u praksi se pokazuje da jedno ovakvo reprezentativno natjecanje ima svoje prednosti, ali i brojne nedostatke…

Nogometaši u Kataru fizički vrlo spremni

Najveći problem Svjetskog prvenstva koje se održava u lipnju definitivno je to što zvijezde najjačih europskih klubova dolaze na njega izmučene, nakon odigranih više od 50 utakmica na najvišem nivou, što uključuje nacionalno prvenstvo, Ligu prvaka i ponešto kup utakmica.

Baš zbog toga SP tijekom zime predstavlja osvježenje, jer najbolje reprezentacije ne pate zbog toga što su im nositelji igre odigrali previše utakmica, već nogometaši dolaze na natjecanje u odličnoj formi, možda ne na svom vrhuncu, ali blizu njega.

Zbog toga tijekom zimskog Svjetskog nogometnog prvenstva dobivamo bolji uvid u snagu reprezentacija kad su igrači fizički maksimalno spremni, nego kad se akcija odvija po završetku klupske sezone, kada ne samo što zvijezde fizički padaju, već im se teško i mentalno pripremiti za još jedno veliko natjecanje.

Također, zbog gustog rasporeda SP u studenom i prosincu vrlo je dinamičan, s čak četiri utakmice dnevno u grupnoj fazi, dok osmina finala slijedi odmah nakon toga, na radost ljubitelja nogometa. Nogometašima pak igranje svaka četiri dana nije nešto na što nisu navikli u svojim klubovima, pogotovo u ovoj fazi sezone pa umor ne bi trebao biti faktor koji će odlučiti svjetskog nogometnog prvaka…

Previše ozljeda i nešto drukčiji ugođaj

Svjetsko nogometno prvenstvo ove zime obilježava i pregršt ozljeda, uključujući i zdravstvene probleme neke od njegovih najvećih zvijezda. To nije čudno, jer upravo kroz jesen i zimu svake se godine javljaju različite ozljede u klupskim utakmicama, u pravilu više nego tijekom proljeća i ljeta.

Pa smo tako ostali bez Karima Benzeme, što je najveći gubitak zimskog Svjetskog nogometnog prvenstva, a otpao je i Sadio Mane, dok Romelu Lukaku, Memphis Depay, Neymar i mnogi drugi igraju nedovoljno oporavljeni, što se osjeća kad istrče na travnjak.

Pa koliko je fizički dobra forma plus za SP u Kataru, toliko su ozljede veliki minus, a reprezentacije koje su ih izbjegle u velikoj su prednosti pred ostalima.

Još veći nedostatak ovog Svjetskog prvenstva je to što reprezentacije nisu imale niti tjedan dana za pripremu za ovo natjecanje pa je bilo kakvo uigravanje momčadi bilo apsolutno nemoguće.

Velika je to razlika u odnosu na ljetni SP-a, kada izbornici imaju dva do tri tjedna da taktički i fizički pripreme svoje igrače za veliko natjecanje, dok ovaj put neke reprezentacije čak nisu niti igrale prijateljske utakmice, već su jednostavno došle u Katar i bez zagrijavanja započele s turnirom. To je nešto što se mora osjetiti na kvaliteti nogometa kojeg gledamo.

I da, tu je i pitanje ugođaja. Naravno da nije isto ako se SP održava po zimi, u odnosu na prvenstva koja su organizirana u lipnju i srpnju. Hladnoća sprječava ljubitelje nogometa da na otvorenom gledaju utakmice i okupljaju se u velikom broju, a čak i ako ima interesa za takav način gledanja SP-a, nije to jednako zabavno kao za vrijeme ljetnih vrućina.

Zbog toga ideja zimskog Svjetskog nogometnog prvenstva iz perspektive jednog zaljubljenika u nogomet iz Europe djeluje simpatično, ali u praksi se ne može mjeriti s turnirom koji se odigrava tijekom ljeta.

Svejedno, jasno je da su online kladionice izuzetno tražene za vrijeme svjetske reprezentativne nogometne smotre bez obzira na doba godine, a u Hrvatskoj se uplati više od milijun listića za vrijeme turnira.

Kako god, već za četiri godine SP se seli u svoj standardni termin, a zimskog Svjetskog nogometnog prvenstva pitanje je hoće li ikad više biti. Zbog toga se ne žalimo, iako je možda dobro da smo iskušali prednosti i nedostatke ovog koncepta, jer sada ćemo više cijeniti lipanjsku i srpanjsku reprezentativnu akciju…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top