Kako je Rijeka postala najveća prijetnja Dinamu u našem nogometu?

Rijeka se i ove sezone pokazala kao najozbiljniji suparnik Dinamu u hrvatskom klupskom nogometu. To nije slučajnost, već sustavni rad koji daje plodove već čitavo desetljeće i pol.

U HNL-u smo ove sezone očekivali da Hajduk do posljednjeg kola vodi borbu za titulu prvaka, prvu još od 2005. godine. Momčad je imala potencijala, situacija na ljestvici bila je obećavajuća, no Splićani još jednom nisu izdržali do samog kraja.

Tako Hajduk nastavlja kaskati za Dinamom, za kojim u zadnjih 20 godina zaostaje više od 300 bodova, ako zbrojimo učinak i jedne i druge momčadi u nacionalnim prvenstvima odigranima u tom razdoblju.

No, Splićani ne samo što ne uspijevaju pratiti najvećeg rivala, već u pravilu ostaju iza još jedne momčadi koju bi itekako voljeli nadmašiti. U pitanju je Rijeka, klub koji se prebacio s Kantride na Rujevicu 2015. godine, no na manjem stadionu još igra bolje nego u prošlosti.

Upravo Rijeka je primjer odlično uređenog kluba i rada u pozitivnom okruženju, što nije slučaj kod drugih velikih hrvatskih klubova. Zato se iz godine u godinu drži u vrhu poretka, unatoč tome što iz financijskih razloga mora prodati baš svakog igrača koji se iskaže u njezinom dresu…

Rijeka jedina prekinula dominaciju Dinama

Nakon one već pomalo zaboravljene titule Hajduka 2005. godine, Dinamo je zavladao hrvatskim nogometom. Nanizao je 11 titula, a onda još šest do ove sezone.

Jedina momčad koja je uspijevala koliko-toliko parirati “modrima” bila je Rijeka. To se posebno osjetilo 2017. godine, kada je klub s Kvarnera osvojio svoju prvu titulu nacionalnog prvaka, a dodao je tome i naslov u Kupu.

Rijeka je od 2014. do 2019. godine svaki put završila na jednom od prva dva mjesta na ljestvici. U zadnjih 11 izdanja HNL-a samo je dvaput završila na ljestvici iza Hajduka. Dogodilo se to u prethodne dvije sezone, kada se činilo da odnos snaga prelazi na stranu kluba s Poljuda. No, ove godine i toj je pozitivnoj seriji Splićana došao kraj.

Dodajmo tome 6 osvojenih titula u Kupu, od kojih 4 u moderno vrijeme pa je jasno da ulazak Riječana u borbu za naslov prvaka u 2024. godini zapravo predstavlja tek nastavak odličnog rada…

Zašto se Rijeka drži iznad Hajduka?

Nema sumnje, Rijeka je postala konstanta u hrvatskom nogometu. Uvijek pronađe način kako složiti momčad sposobnu držati se vrha ljestvice, čak i kad proda okosnicu ekipe tijekom ljeta.

Radi se o klubu koji je u privatnom vlasništvu još otkad ga je kupio Gabriele Volpi 2012. godine. Pet godina kasnije vlasništvo je preuzela tvrtka koju vodi aktualni predsjednik Damir Mišković. Odlazak talijanskog kapitala nije mnogo toga promijenio. Rijeka uvijek pronađe novac dobro posložiti momčad.

Takva vlasnička struktura definitivno je prednost Rijeke ispred Hajduka i Dinama, jer čuva mir u kući. Istina je, riječka Armada povremeno zna pokazati nezadovoljstvo, no sve dok klub nije udruga građana, već dioničko društvo navijači su svjesni da upravljačku politiku moraju prepustiti isključivo upravi.

Tajna riječkog uspjeha svakako je i u onima koji su vodili momčad. Ostat će u sjećanju sjajan posao Matjaža Keka, čovjeka koji je izgradio modernu Rijeku i doveo je na sam vrh u Hrvatskoj. Nakon njega nisu svi treneri bili jednako uspješni, no bilo je među njima ozbiljnih stručnjaka, pomno odabranih od strane uprave.

Na kraju je izbor pao na Željka Sopića, karizmatičnog Zagrepčanina koji je nabrzinu uskočio nakon bijega Sergeja Jakirovića u Dinamo. To se pokazao kao puni pogodak pa je 2024. godina definitivno jedna od najuspješnijih u riječkoj povijesti i još jedan dokaz da se klub učvrstio na mjestu najopasnijeg suparnika “modrima” u hrvatskom nogometu…

Može li Rijeka napraviti dodatni iskorak?

Iako Rijeku kladionice u Hrvatskoj u pravilu podcjenjuju i ne daju joj šanse pratiti Hajduk i Dinamo, na kraju se ipak pokaže da je družina s Rujevice u stanju ravnopravno se boriti s najjačima u HNL-u.

No, ostaje otvoreno pitanje mogu li Riječani napraviti korak naprijed i preuzeti dominaciju u domaćem nogometu. Problem je naravno stadion, jer Rujevica prima malo gledatelja u odnosu na Poljud i Maksimir, što se osjeća na klupskim prihodima.

Klubu itekako otežava posao i to što Damir Mišković nije neki milijarder koji može trošiti šakom i kapom na ovaj projekt, već mora financijsku računicu uvijek stavljati u prvi plan, jer radi se o opstanku.

Drugim riječima, ako Rijeka želi napraviti dodatni iskorak u domaćem nogometu i iz godine u godinu biti u bod do dva s Dinamom, trebat će joj ozbiljna financijska injekcija. Može to biti dolazak bogatog sponzora koji želi uložiti mnogo u riječki projekt. Pomogla bi svakako i prodaja bogatom vlasniku koji bi trošio taman onoliko novca da Riječani ne moraju podijeliti sve svoje najbolje igrače čim dođu za njih ponude veće od milijun ili dva eura.

Dakle, Rijeka u ovom trenutku teško može bolje od rezultata kojeg trenutno postiže. No, radi se o projektu koji stoji na zdravim nogama i ima potencijala. Zato možemo biti sigurni da će Riječani iskoristiti svaku sljedeću krizu Dinama i Hajduka. To znači da će novih trofeja u riječkim vitrinama sigurno u budućnosti biti, samo je pitanje koliko…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top