Cole Palmer – od otpisanog u Cityju do otkrića Premiershipa!

Cole Palmer definitivno je jedno od najugodnijih otkrića u engleskom prvenstvu ove sezone. Nakon što je otpisan kao višak u Manchester Cityju, malotko je vjerovao da će postati jedna od najvećih zvijezda Premiershipa.

Nogomet nam katkad servira neočekivane heroje. Dobar primjer za to je napadač Borussije Dortmund Niclas Füllkrug, poprilično nepoznat sve do svojih tridesetih, a ove sezone jedan od ključnih igrača na putu crno-žutih do same završnice Lige prvaka.

U Engleskoj pak nešto slično je napravio Dominic Solanke, centarfor Bournemoutha na kojeg ljubitelji nogometa do 2024. godine nisu previše obraćali pažnju. A još ugodnije iznenađenje svakako je Cole Palmer, ofenzivni veznjak kojeg je ovog ljeta u svoje redove doveo Chelsea.

Znamo da kad Chelsea kupuje da se to u pravilu pretvori u katastrofu i bačeni novac. No, Cole Palmer je izuzetak. Londonski klub doveo je 21-godišnjeg ofenzivca ogromnog potencijala. Već u svojoj prvoj sezoni na Stamford Bridgeu dokazao je Pepu Guardioli da je pogriješio što ga je pustio…

Zašto je Cole Palmer otpisan u Cityju?

Cole Palmer igra nogomet od svoje osme godine. Kompletnu omladinsku karijeru proveo je u Manchester Cityju, u kojem je prošao sve dobne skupine i uspješno se probio do seniorskog nogometa.

Palmer je u 2019. godini bio čak i kapetan U-18 momčadi nebesko plavih, a zatim je u rujnu 2020. godine debitirao za seniorsku momčad protiv Burnleyja u EFL Cupu. Samo mjesec dana kasnije zabio je u Ligi prvaka protiv Club Bruggea, a onda u siječnju i protiv Swindon Towna u FA Cupu.

No, unatoč velikom potencijalu Pep Guardiola nije vidio Palmera kao igrača na kojem će graditi budućnost svoje ofenzive. Katalonski stručnjak prednost je uvijek davao igračima poput Bernarda Silve, Phila Fodena pa i Jeremyja Dokua, sposobnima vrlo dobro odigrati na pozicijama koje obično Cole pokriva.

U kolovozu 2023. godine Palmer je doživio svoj posljednjih veliki trenutak u dresu Manchester Cityja. Zabio je u Community Shieldu protiv Arsenala i doveo svoj klub na prag osvajanja trofeja. No, “topnici” su preokrenuli utakmicu i za Colea je to bio zadnji nastup u dresu nebesko plavih vrijedan spomena.

Ubrzo je prodan u Chelsea u transferu vrijednom 50 milijuna eura, što je jedan od rijetkih poteza uprave londonskih plavih na koji mogu biti ponosni…

Double-double u prvoj sezoni za Chelsea

Čim je Cole Palmer stigao u Chelsea, odmah se vidjelo da se radi o igraču koji radi razliku na travnjaku. Bilo da je igrao povučenije ili više prema naprijed, njegove asistencije stvarale su gol prilike suigračima, a pred suparničkim golom imao je impresivnu realizaciju.

Osjetio je to na svojoj koži upravo Manchester City, protiv kojeg je Palmer zabio za 4:4 u sudačkoj nadoknadi i tako pokazao Guardioli da se olako odrekao igrača koji može postati jedan od najboljih u Premiershipu.

Nije izgubio Chelsea s Palmerom protiv Cityja niti u drugoj utakmici engleskog prvenstva ove sezone, a posebno ubojit Cole je bio tijekom proljeća. Ostaje u sjećanju njegov hat-trick u velikom preokretu protiv Manchester Uniteda, kao i čak četiri gola koje je utrpao Evertonu.

Tako se ovaj 21-godišnjak neočekivano našao u samom vrhu ljestvice strijelaca elitnog ranga engleskog nogometa, odmah uz bok donedavno nedodirljivog Erlinga Haalanda. Palmer ne samo što je prebacio granicu od 20 postignutih pogodaka, već je uspio doći i do dvoznamenkastog broja asistencija, što krasi isključivo najkorisnije nogometaše današnjice.

Pa iako je Chelsea i s takvim Palmerom zaglavio u sredini ljestvice, bit će to sezona koju će daroviti Englez definitivno pamtiti. S 21 godinom je pokazao da može biti jedan od ključnih aktera na travnjaku i jasno je da će klub sa Stamford Bridgea upravo oko njega graditi svoju budućnost…

Što budućnost donosi za Colea Palmera?

Siguran izvođač penala, odličan iz prekida, prodoran, lukav, efikasan. Igrač s besprijekornim pregledom igre. Pomalo je nevjerojatno da sve to nije vidio Pep Guardiola, čovjek koji je po mnogima najbolji trener svih vremena.

Nema sumnje, Cole Palmer je moderni nogometaš koji ima sve predispozicije napraviti veliku karijeru. Uostalom, online kladionice upravo na njemu nude najniže koeficijente za postizanje pogotka, od svih ofenzivnih veznjaka današnjice. Dok su na drugima kvote iznad 3.50, na Palmeru su ispod 2.50.

To samo potvrđuje da je Chelsea napokon pogodio s jednom kupovinom, a vrijedno pojačanje dobila je i engleska nogometna reprezentacija. Hoće li se to pretvoriti u berbu trofeja u karijeri Palmera, to je teško za reći. Pogledajmo samo Harryja Kanea pa postaje jasno da individualna kvaliteta nije jamac momčadskog uspjeha.

No, Palmer je sposoban od dobre momčadi napraviti vrhunsku i to je sjajna polazišna točka za Chelsea. Pa ako ga ozlijede poštede u godinama koje dolaze, Cole bi trebao biti jedan od najvažnijih igrača u Premiershipu, u ligi u kojoj mogu uspjeti isključivo nogometaši najviše klase…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top