Joško Gvardiol – skupocjeni branič kakvog Hrvatska još nije imala

Uoči Svjetskog nogometnog prvenstva definitivno veseli što obrana hrvatske reprezentacije ima neka nova zvučna imena u svojim redovima, među kojima se posebno ističe Joško Gvardiol…

Hrvatska i dalje predstavlja jednu od najboljih nogometnih reprezentacija na svijetu, što je potvrdila nedavno u Ligi nacija, pobjedama u gostima protiv Danske i Francuske.

Ono što posebno veseli izbornika Zlatka Dalića u tim susretima igra je u obrani, koja nije primila gol protiv moćnih protivnika, a s Josipom Šutalom i Martinom Erlićem dobili smo daroviti stoperski dvojac kojeg se ne bi posramila niti jedna izabrana vrsta u Europi.

No, pravo oružje u posljednjoj liniji hrvatske reprezentacije zapravo nismo vidjeli u lipnju u akciji. Radi se o Jošku Gvardiolu, 20-godišnjem braniču Leipziga kojem već sada neki procjenjuju vrijednost eventualnog transfera na stotinu milijuna eura.

Radi se o stoperu koji može igrati i lijevog bočnog te izaziva mnogo poštovanja među nogometnim stručnjacima. Nema sumnje, ako bude zdrav i spreman sigurno će igrati važnu ulogu u novoj nogometnoj sezoni, kako u svom klubu, tako i u dresu reprezentacije…

Uspjesi s Dinamom mu lansirali karijeru

Gvardiol je rođen u Novigradu, a svoju nogometnu karijeru započeo je u zagrebačkoj Trešnjevci, u kojoj je odradio prve treninge već sa sedam godina.

Nije prošlo mnogo vremena prije nego što ga je primijetio Dinamo, koji ga je prebacio u svoju omladinsku školu i nije zbog toga požalio. Za njega je prvi put čula šira nogometna javnost kada je s “modrima” 2019. godine dogurao do četvrtfinala omladinske Lige prvaka, u momčadi u kojoj je bio jedan od najboljih igrača.

Ubrzo je Gvardiol prešao u udarnu seniorsku momčad Dinama, s kojom je zablistao u Europskoj ligi. Tada se dogodila ona povijesna pobjeda protiv Tottenhama i plasman u četvrtfinale drugog po vrijednosti nogometnog klupskog natjecanja, čime se Prva HNL napokon vratila na nogometnu kartu Europe.

Daroviti mladić zatim je dobio priliku igrati za hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Europskom prvenstvu 2021. godine, gdje mu je Dalić davao svoje puno povjerenje, a iako je imao nekoliko slabijih poteza, ostavio je dobar sveukupni dojam.

Joško je na početku karijere igrao središnjeg veznjaka i lijevog braniča, no pokazalo se s vremenom da još bolje igra u srcu obrane. Osjetio je to njemački Leipzig u kojem je postao klasični stoper, nakon što je doveden iz Dinama prije dvije godine, uz odštetu od 16 milijuna eura i pregršt klauzula koje bi u budućnosti ovaj transfer mogle učiniti vrlo isplativim za zagrebački klub…

Mentalno čvrsti branič s odličnom tehnikom

Možda je u Dinamu igrao odličan nogomet na početku karijere, no Joško Gvardiol zapravo je eksplodirao tek nakon što je prešao u Bundesligu. Tamo je već u svojoj prvoj sezoni odradio fantastičan posao i postao važan prvotimac Leipziga, za koji je odigrao 29 utakmica u njemačkom prvenstvu i dodao još 17 u ostalim natjecanjima.

Ono po čemu je poseban ovaj mladi hrvatski branič svakako je to što je ljevak, kakvih danas nema mnogo u nogometu, pogotovo ne u obrambenim linijama, a svog trenera Domenica Tedesca oduševio je mentalnom snagom i čvrstinom, kao i dobrom tehnikom. Ako tome dodamo brzinu zbog koje je uostalom i mogao igrati na poziciji beka, dobivamo vrlo modernog obrambenog igrača kojeg već sada proglašavaju jednim od najboljih na svijetu.

Baš zbog toga danas Vedran Ćorluka kaže za Gvardiola da je branič kakvog hrvatska nogometna reprezentacija nikad u povijesti nije imala, što je izuzetno važna stvar za našu reprezentaciju, jer pokazalo se da uz dobru obranu i vrhunsku veznu liniju bilo koja nacionalna momčad može do svjetskog trona, a Hrvatska trenutno ima i jedno i drugo…

Igrač od 100 milijuna eura?

Iako se vrijednost Joška Gvardiola na specijaliziranim stranicama koje se time bave kreće oko 35 milijuna eura, u stvarnosti će klub koji želi koristiti njegove usluge morati platiti mnogo više.

Pa bi tako Leipzig za svog hrvatskog braniča mogao tražiti čak stotinu milijuna eura tijekom ovog ljetnog prijelaznog roka i samo ostaje pitanje je li itko spreman toliko platiti jednog stopera.

Chelsea i Tottenham dva su kluba koji pokazuju interes za Joška, a vjerojatno ga imaju na radaru i ostali europski velikani. No, ugovorom je vezan s Leipzigom do 2026. godine, a kada znamo da ovaj klub u vlasništvu Dietricha Mateschitza bez problema može zadržati Christopha Nkunkua za kojim luduje cijeli svijet, jasno je da neće žuriti s prodajom niti drugih zvijezda u svojim redovima.

U svakom slučaju, prelazak Matea Kovačića iz Reala u Chelsea za 45 milijuna eura i dalje je najveći transfer jednog hrvatskog nogometaša, koji bi Gvardiol lako mogao srušiti u godinama koje dolaze. No, prije toga pred Joškom je vrlo uzbudljiva sezona, u kojoj će se s Leipzigom pokušati uključiti u borbu za naslov prvaka Njemačke, a s hrvatskom reprezentacijom loviti uspjeh poput onog iz Rusije.

Možda pri osvajanju legendarnog srebra nije bio u kadru, no bez Gvardiola nastupi naše izabrane vrste na velikim natjecanjima u budućnosti su sasvim nezamislivi…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top