Je li Xabi Alonso ušao u krug najboljih svjetskih trenera?

Xabi Alonso ove sezone grabi prema tituli prvaka Njemačke s Bayer Leverkusenom. Time je skrenuo pozornost na sebe i na svoje trenerske vještine.

Svake godine barem jedna nogometna momčad u Europi izađe iz prosječnosti i napravi uspjeh iznad očekivanja. U 2024. godini to je svakako Girona u Španjolskoj koja će najvjerojatnije igrali u Ligi prvaka sljedeće sezone. No, još veći uspjeh ostvaruje Bayer Leverkusen, svima dobro poznati njemački klub koji nikad nije bio prvak svoje zemlje.

Bayer je mnogo puta bio blizu osvajanja velike titule. Igrao je čak i finalu Lige prvaka 2002. godine, no uvijek bi na kraju ostao kratak.

Ipak, ove sezone sve je spremno za veliko slavlje u Leverkusenu, jer klub je došao do nedostižne prednosti ispred Bayerna već početkom travnja. Time dolazi kraj vladavine Bavaraca njemačkim nogometom koja je trajala 12 godina, a način na koji je srušen klub iz Münchena više je nego impresivan.

U tome je ključnu ulogu čini se odigrao trener Xabi Alonso. Španjolski strateg uspio je učiniti svoju momčad toliko moćnom da od svibnja 2023. godine do travnja 2024. godine nije izgubila niti jednu jedinu utakmicu. Time je skrenuo pažnju na sebe i svoj trenerske sposobnosti pa bismo ga u bližoj budućnosti mogli vidjeti na klupi nekog od najjačih europskih klubova…

Xabi Alonso pobjednik kao igrač i kao trener

Xabi Alonso danas ima 42 godine i može se pohvaliti zaista impresivnim nogometnim uspjesima. Seniorsku karijeru započeo je u San Sebastianu, gdje je za Real Sociedad igrao od 2000. do 2004. godine. Zatim je prešao u Liverpool, gdje je bio dio legendarne generacije koja je osvojila Ligu prvaka u dramatičnom finalu u Istanbulu, protiv Milana 2005. godine.

S Liverpoolom je osvojio ukupno četiri trofeja, a onda je 2009. godine prešao u redove Real Madrida, s kojim je osvojio još pet velikih trofeja. Uspjesi su kulminirali osvajanjem Lige prvaka 2014. godine, u onoj dramatičnoj finalnoj utakmici protiv Atletica.

Uspješan je Xabi Alonso bio i u Bayernu za kojeg je potpisao 2014. godine. S Bavarcima je osvojio još pet trofeja, uključujući tri Bundeslige. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni njegove reprezentativne uspjehe. Naime, bio je dio zlatne španjolske generacije koja je osvojila Euro 2008. i 2012. godine, a između toga okrunila se i svjetskom titulom 2010. godine.

Dakle, Xabi Alonso kao igrač gotovo da nije mogao biti uspješniji. A kao i mnogi drugi defenzivni veznjaci, od kojih vrijedi izdvojiti Pepa Guardiolu i Didiera Deschampsa, njegov prelazak među trenere pokazao se kao pun pogodak, s uspjehom za pamćenje koji se događa upravo u ovoj kalendarskoj godini…

Upisao se u njemačke povijesne knjige

Xabi Alonso na klupi je kluba iz Leverkusena od 2022. godine. Prvi je to ozbiljan klub kojeg trenera, nakon što je ranije bio na čelu B momčadi Real Sociedada.

Već u debitantskoj sezoni u prvoligaškom nogometu Xabi Alonso odveo je Bayer daleko u Europskoj ligi, sve do polufinala u kojem je ispao od Rome. U Bundesligi je pak napravio dovoljno da ponovo odvede svoj klub u Europu, što je sasvim zadovoljilo klupsku upravu.

Međutim, malotko je mogao očekivati ono što je španjolski strateg napravio ove sezone u Njemačkoj. Uslijedilo je nevjerojatno razdoblje devet mjeseci velikih uspjeha, s momčadi u kojoj od zvučnih imena vrijedi izdvojiti tek Granita Xhaku i Floriana Wirtza.

Tako se Xabi Alonso upisao u njemačke povijesne knjige i pokazao da Bayern nije nedodirljiv čak ni uz pomoć moćnog Harryja Kanea. Jasno je da su mu time strelovito narasle dionice na nogometnom tržištu…

Kojeg velikana će preuzeti Xabi Alonso?

Dakle, danas online kladionice nude prilično niske kvote svaki put kad Bayer Leverkusen istrči na travnjak, a zasluge u velikoj mjeri pripadaju Xabiju Alonsu.

To je učinilo španjolskog stratega izuzetno traženim u Europi. S obzirom na to da su klupe moćnih klubova poput Barcelone i Liverpoola prazne za sljedeću sezonu, očekivalo se da bi mogao već ovog ljeta promijeniti klub.

Međutim, Xabi Alonso odlučio je ostati još jednu sezonu u Bayeru. To znači da će voditi njemačku momčad u povratničkom nastupu u Ligi prvaka. Može li sa skromnim kadrom protiv najboljih klubova u Europi, teško je reći, no zasigurno će se mnogi mučiti s “apotekarima” sljedeće sezone.

Ipak, teško je očekivati da bi Xabi mogao ostati godinama u Leverkusenu, kao što je slučaj s Diegom Simeonom u Atleticu. Nema Bayer takav budžet. Zato vjerujemo da bi u 2025. godini Alonso mogao preuzeti vruću klupu nekog od europskih velikana.

Postoje dobri izgledi da će to biti Real Madrid, gdje bi se Carlo Ancelotti lako mogao oprostiti na kraju sljedeće sezone. Nije nemoguće ni da ga k sebi dovedu drugi njegovi bivši klubovi, Liverpool i Bayern. Arapski milijarderi također bi ga rado vidjeli na klupi klubova poput PSG-a ili Newcastlea.

U svakom slučaju, Xabi Alonso ove je sezone sigurno među top 3 najbolja trenera na svijetu. No, bio je nakratko i Claudio Ranieri s Leicesterom pa se sve brzo promijenilo. Zato moramo naglasiti da je pred ovim španjolskim strategom još puno dokazivanja, kako bi se učvrstio među najboljima u svojoj struci. Kako god, njegov trenerski početak zaista je impresivan…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top