HNL važniji za ofenzivu izbornika Zlatka Dalića nego ikad prije!

Hrvatska nogometna reprezentacija u posljednje vrijeme koristi sve više HNL nogometaša. U prošlosti su to bili tek statisti koji su se veselili s klupe, no na Europskom prvenstvu u Njemačkoj čini se da će članovi domaćih klubova imati puno važniju ulogu.

Hrvatska je u ožujku nastavila s pripremama za nastup na europskoj nogometnoj smotri. Zlatko Dalić može biti zadovoljan, jer naši su svladali Tunis na penale, a Egipat nakon impresivnog preokreta.

Tako je zadržana dobra atmosfera u hrvatskim redovima, ali otkrili smo i koji igrači dolaze u obzir kod našeg izbornika uoči Eura u Njemačkoj, gdje će reprezentacija pokušati zgrabiti svoju četvrtu medalju u posljednjih šest godina.

Postaje jasno da bi HNL na Europskom prvenstvu mogao izborniku dati više bitnih aktera na terenu nego ikad prije. Naime, elitni rang domaćeg nogometa trenutno nudi optimalna rješenja u ofenzivi, što znači da na sljedećoj velikoj smotri HNL igrači ne bi smjeli biti u potpuno sporednoj ulozi u redovima reprezentacije…

Tek povremeni HNL protagonisti u dresu reprezentacije

Hrvatska nogometna reprezentacija oduvijek se prije svega oslanjala na igrače koji igraju u inozemstvu. To nije iznenađenje, jer sve što valja u domaćem nogometu bogati klubovi zgrabe već u ranim dvadesetima.

Iznimka je bio Dražen Ladić koji se kao golman Dinama držao na poziciji prvog reprezentativnog golmana. Znali su i u ofenzivi HNL igrači igrati određenu ulogu, poput Boška Balabana i Silvija Marića, no to im je bila tek odskočna daska da se i sami dobiju priliku okušati u najjačim nogometnim ligama.

Pod izbornikom Zlatkom Dalićem HNL nogometaši u početku nisu imali mnogo prostora. Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gotovo da nije bilo igrača iz domaćeg prvenstva sa ozbiljnom minutažom, no kasnije su se stvari počele mijenjati.

Četiri godine poslije u Kataru su igrači Dinama odigrali bitnu ulogu. Doduše, nisu bili u udarnoj momčadi, ali znali su napraviti razliku kad bi ušli s klupe. Vrijedi naravno posebno izdvojiti Mislava Oršića i Brunu Petkovića, zaslužne za ključne golove protiv Brazila i Maroka.

Ne smijemo zaboraviti ni Dominika Livakovića koji je bio junak izvođenja penala protiv Japana i Brazila, a u borbi za broncu dobro je odigrao još Josip Šutalo. Hajduk je pak predstavljao Marko Livaja, strijelac pogotka protiv Kanade.

Većina nabrojanih nogometaša u međuvremenu se prodala u inozemstvo, uključujući i Luku Ivanušeca koji je bio bitan u pohodu na finale Lige nacija, godinu dana kasnije. Livaja je pak samog sebe isključio iz reprezentacije. No, Dalić ponovo treba HNL igrače koji će definitivno igrati bitnu ulogu u njegovog ofenzivi na Euru…

Koje HNL zvijezde bi mogle zablistati u Njemačkoj?

Hrvatska trenutno ima problema u napadu. Zapravo to traje otkad se oprostio Mario Mandžukić, no deficit u ofenzivi sada djeluje još izraženiji.

Istina je, Ante Budimir kao član Osasune igra dobro, no u pitanju je tip igrača kojeg se ne može koristiti pri svim taktičkim zamislima trenera Dalića. Drugih inozemnih alternativa u napadu zapravo i nema, zbog čega je izbornik odlučio uz pomoć HNL igrača pokrpati rupe i ojačati momčad.

Pa bismo tako mogli na Euru vidjeti više HNL nogometaša u ofenzivi naše reprezentacije nego u prošlosti. Bruno Petković svakako ima najveće izglede naći se u prvih 11, jer radi se o napadaču koji ima neke slabosti, ali svojim lucidnim potezima može riješiti svaku utakmicu.

Zanimljivo je da je Rijeka u 2024. godini izbila u prvi plan kao klub koji daje reprezentaciji kvalitetne igrače. Marko Pjaca počeo je protiv Egipta od prve minute i bio je odličan pa možemo reći da Dalić itekako može računati na njega na lijevom krilu. S druge strane pak djeluje mladi Marco Pašalić, igrač opasnog udarca koji bi mogao na Euru biti džoker s klupe kojeg će naši suparnici zapamtiti.

Što se pak Hajduka tiče, nakon odlaska Livaje ostatak trenutnog kadra muči se pronaći mjesto u reprezentaciji. Josip Brekalo nije u nekoj formi, a igrači poput Nike Sigura premladi su da bi Dalić na njih ozbiljno računao.

No, u splitske redove u međuvremenu je stigao Ivan Perišić. Očekuje se da se oporavi do Europskog prvenstva i tamo bude jedno od kvalitetnih rješenja Dalića u napadu. Tako bi drugi najbolji strijelac naše reprezentacije trebao po prvi put igrati na velikoj smotri kao HNL član, nadajmo se potpuno zdrav i spreman na vrhunski nogomet.

U svakom slučaju, čini se da su se promijenili trendovi vezani uz HNL i hrvatsku reprezentaciju. U prošlosti su uglavnom obrambeni igrači i golmani domaće lige dobivali poziv, a sada odjednom na mjesto u izabranoj vrsti mogu računati prije svega ofenzivci.

Svejedno, gdje god igrali glavno je da Dalić ima širok kadar na raspolaganju, u neizvjesnim europskim utakmicama koje domaći navijači jedva čekaju, spremni u sportskim kladionicama ponovo odigrati milijune listića tijekom Eura…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top