Je li Girona spremna prkositi velikanima do samog kraja?

Katalonska Girona bila je najugodnije iznenađenje u Španjolskoj u 2023. godini. U novoj kalendarskoj godini momčad trenera Michela Sancheza pokušat će ostati u krugu klubova koji idu sljedeće sezone u Ligu prvaka.

U doba kada trofeje u Europi osvajaju uglavnom klubovi bogatog budžeta, rijetke su priče o skromnim kolektivima koji se uspješno probijaju sve do vrha ljestvice. Jedan takav bio je Leicester City koji je 2016. godine osvojio Premiership, no nakon “lisica” nije se ponovila slična priča na Starom kontinentu.

Ipak, u 2023. godini u španjolskoj La Ligi napokon smo dobili sličnog izazivača. U pitanju je Girona, mali klub iz Katalonije čija cijela momčad vrijedi manje od Realovog Judea Bellinghama.

Unatoč tome Girona je mjesecima bila u stanju pratiti u stopu moćni madridski klub, a nekim svojim pobjedama istaknula je čak i kandidaturu za osvajanje naslova prvaka. Pa iako je jasno da će Kataloncima biti jako teško zadržati korak s velikanima sve do kraja sezone, već izlazak u Europu bio bi velik uspjeh kluba koji još nikad nije igrao u međunarodnim natjecanjima…

Tko stoji iza rezultata koje ostvaruje Girona?

Nakon što je pobijedila Barcelonu 4:2 u gostima u prosincu, Girona je definitivno potvrdila da je pravi nogometni hit La Lige. Bio je to dokaz da sve te silne pobjede protiv klubova iz sredine i donjeg dijela ljestvice nisu bile slučajnost.

Najveće zasluge za takve rezultate definitivno pripadaju treneru Michelu Sanchezu. Ovaj 48-godišnji stručnjak u prošlosti je ostvarivao uspjehe isključivo u drugoj španjolskoj ligi, no sada je napokon došao u fokus cijele Europe.

Bivši trener Huesce i Raya Vallecana besprijekorno je posložio svoju momčad ove sezone. Girona igra vrlo moderan nogomet, s dodavanjima u dubinu koja uništavaju protivnike. Bilo da napadaju preko krila ili kroz sredinu, Katalonci su sposobni za brzinu tranziciju, kao i za efikasne nalete na postavljenu obranu.

To je rezultat besprijekornog rada Sancheza na treninzima, stručnjaka o kojem će se još mnogo govoriti u španjolskom nogometu. Nema sumnje, trener Michel će zasigurno u budućnosti dobiti i puno bolje plaćene angažmane, no zasad je fokusiran na kreiranje čuda o kojem u 2024. godini još uvijek sanja Girona…

Moćni ukrajinsko-brazilski napad

Vrijednost momčadi Girone raste iz mjeseca u mjesec. Njezini igrači nisu bili previše cijenjeni prošlog ljeta, no to više nije slučaj. Najviše pohvala dobiva napad, u kojem operiraju Ukrajinci Artem Dovbik i Viktor Cigankov. Iako niti jedan niti drugi nisu u stanju odigrati svih 90 minuta u visokom ritmu, učinak im je osjetan u svakoj utakmici.

Isto vrijedi i za iskusnog Urugvajca Christiana Stuanija koji s 37 godina djeluje fantastično na travnjaku. A njegova suprotnost je mladi 19-godišnji Brazilac Savio koji je neumoran i predstavlja pravu napast za protivničke obrane.

Aleix Garcia i Ivan Martin pokazuju se pak kao vrlo dobri igrači sredine terena, a tu je još Yangel Herrera koji je već zabio nekoliko važnih pogodaka. Dodajmo im iskusnog Davida Lopeza u obrani i pouzdanog Paula Gazzanigu među vratnicama pa dobivamo momčad s kojom nikome nije lako igrati u posljednje vrijeme na Pirinejskom poluotoku…

Može li Girona u Ligu prvaka?

Girona je toliko dobro odigrala prvi dio sezone da ima značajnu prednost ispred petog mjesta. To znači da definitivno ima izgleda plasirati se u Ligu prvaka sljedeće sezone. Doduše, online kladionice i dalje su skeptične i nude krupne kvote na Sanchezovu momčad, ali iz mjeseca u mjesec one se polako smanjuju.

Zapravo, na otvaranju 2024. godine Girona nije bez izgleda čak niti se boriti za naslov prvaka. No, Real Madrid ima toliko moćnu momčad s kojom se malotko može nadmetati kroz 38 kola. Zbog toga je teško uopće razmišljati o tituli male katalonske momčadi, u čijim vitrinama nema baš ništa značajno u čitavoj povijesti kluba.

Postoji za crveno-bijele i dodatni problem. Naime, nalaze se u vlasništvu City Football grupacije. To znači da iza nje stoje isti šeici kao i iza Manchester Cityja. No, sa znatnom manjim ulaganjima.

Prema pravilima Uefe dva kluba u istom vlasništvu ne bi smjela igrati zajedno u Europi. To bi značilo da bi Girona ostala bez nastupa u Ligi prvaka, čak i kad bi završila među četiri najbolje momčadi u Španjolskoj. Međutim, Leipzig i Salzburg su pronašli recept kako riješiti taj problem pa postoje dobri izgledi da tako bude i unutar City Football grupacije.

Izvještaji iz Španjolske bude optimizam, jer Uefa je navodno već dala zeleno svjetlo Gironi i spremna je pustiti mali klub da nastupi na međunarodnoj sceni. To su zasad neslužbene informacije, no bilo bi zaista šteta kada bi velik uspjeh ostao nenagrađen i toga je krovna europska nogometna organizacija svjesna.

Sve u svemu, Girona je bila pravo osvježenje u 2023. godini i nadajmo se da će tako samo nastaviti u mjesecima koji dolaze. Crveno-bijeli zaslužuju pokazati se u Europi, možda i među bogatom elitom. A ako izbore svoje mjesto na velikoj sceni, bit će to uspjeh za pamćenje u Španjolskoj i poticaj drugim manjim klubovima koji također žele uspješno prkositi Realu, Barceloni i Atleticu…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top