Hoće li se Cristiano Ronaldo ipak vratiti u Europu?

Slavni portugalski napadač Cristiano Ronaldo dobio je najveću plaću na svijetu u saudijskom Al Nassru. No, nije sretan i već počinje razmišljati o povratku u europski nogomet.

Jedan od nogometaša koji su obilježili prethodno nogometno desetljeće definitivno je Cristiano Ronaldo. Portugalac se može pohvaliti s pet osvojenih Liga prvaka, a u sjećanju ostaju njegovi nastupi u dresu Real Madrida, u kojem je iz sezone u sezonu trpao više od 50 golova u svim natjecanjima, što je prije njega bilo gotovo nezamislivo.

Rivalitet Ronalda s Lionelom Messijem može se usporediti s onim Rafaela Nadala i Rogera Federera u tenisu pa danas mlađe generacije vide isključivo ovu dvojicu u utrci za titulu najboljeg nogometaša svih vremena.

No, prošle godine karijera 38-godišnjeg velikana krenula je silaznom putanjom, što je kulminiralo u prosincu na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Tih je dana Cristiano Ronaldo dobio otkaz u Manchester Unitedu, zbog intervjua u kojem je žestoko udario po svom treneru i upravi. Zatim je završio na klupi kod izbornika Fernando Santosa, nakon što je godinama bio apsolutno nedodirljiv u redovima portugalske reprezentacije.

Sve je to dovelo do njegovog iznenađujućeg transfera u saudijski Al Nassr, u kojem je dobio plaću za dvije sezone od rekordnih 200 milijuna eura. No, nije to rekord koji je najvažniji u nogometu pa pola godine kasnije Ronaldo već razmišlja o povratku na Stari kontinent.

Razočaravajuća sezona na Bliskom Istoku

Ronaldo je došao u Saudijsku Arabiju uvjeren da će rušiti svoje golgeterske rekorde i osvojiti gomilu trofeja. U karijeri je zabio više od 800 golova, a Bliski Istok činio se idealnim za približavanje brojci od 1000 postignutih pogodaka, čime se hvale Romario i Pele, no istina je da zapravo nitko dosad nije bio ni blizu toj cifri, ako se gledaju samo ozbiljne seniorske utakmice.

Cristiano u Saudi PRO ligi zapravo ima sasvim pristojnu statistiku, gol po utakmici, no vjerojatno je očekivao i više od toga. Međutim, nadao se i osvajanju prestižnih trofeja, no suigrači mu čini se nisu na razini čak ni za dominaciju domaćim prvenstvom.

Doduše, svlačionicu dijeli s uglednim golmanom Danielom Ospinom, a u ekipi su Brazilci Luiz Gustavo i Talisca te Španjolac Alvaro Gonzalez. No, rivali su također doveli međunarodna pojačanja koja se na travnjaku pokazuju još i boljima.

Pa se tako Al Nassr muči u borbi s Al Ittihadom za titulu prvaka Saudijske Arabije, a ostao je bez trofeja i u oba kup natjecanja u kojima se nadmetao. Utjeha bi Ronaldu i suigračima trebao biti plasman u azijsku Ligu prvaka sljedeće sezone.

No, čini se da Portugalac nema strpljenja čekati i rado bi napustio egzotičnu saudijsku ligu već ovog ljeta, što zbog slabih rezultata, što zbog kulturoloških razlika…

Gdje bi Ronaldo mogao nastaviti karijeru?

Istina je, Cristiano Ronaldo je otišao iz Europe u Saudijsku Arabiju, jer nije dobio niti jednu zanimljivu ponudu na našem kontinentu. Problem je naravno plaća, budući da Portugalac nema namjere igrati ako mu klub ne osigura plaću od barem 30 milijuna eura godišnje, što 38-godišnjem napadaču nijedan ozbiljan klub nije spreman danas ponuditi.

Drugim riječima, ako se Ronaldo želi vratiti u Europu, morat će prije svega smanjiti svoja očekivanja po pitanju plaće. Tada bi mu sigurno postala otvorena vrata Premiershipa, iz kojeg je brutalno potjeran u prosincu.

Među klubovima koji bi se mogli pomamiti za njegovim uslugama svakako možemo zamisliti Chelsea i Tottenham, željne vratiti se na puteve stare slave, uz pomoć igrača koji će popuniti tribine i donijeti neku novu energiju momčadi.

No, možda bi mu bolje bilo potražiti klub bliže svom domu, negdje na Pirinejskom poluotoku. Tamo je započeo karijeru, a i doživio svoj vrhunac, zbog čega bi bilo najispravnije da upravo na jugozapadu Europe i završi svoj nogometni put…

Povratak u Portugal ili Španjolsku?

Pojavile su se glasine da bi se Ronaldo mogao vratiti u Real Madrid. Čak i neke sportske kladionice vide ovu opciju kao realan scenarij u 2023. godini.

Međutim, madridski klub prošle je godine osvojio europsku krunu bez pomoći Ronalda i tako pokazao da ga je uspješno nadomjestio. Ne možemo uopće zamisliti Karima Benzemu kako uspješno surađuje s Portugalcem, sada kada je preuzeo središnje mjesto u ofenzivi “kraljevskog kluba” i sigurno se toga ne želi odreći.

Zato bi povratak Ronalda u Real mogao ostati tek bajka kreirana u medijima, no možemo ga zamisliti kako se vraća u Portugal. Tamo se zaista dobro radi u vodećim klubovima koji su sve konkurentniji na europskoj sceni. Benfica je bila ozbiljan kandidat za osvajanje Lige prvaka ove sezone, a odlično djeluje i Porto.

Ronaldo bi se pak mogao odlučiti za treću opciju, odnosno za lisabonski Sporting. Radi se o klubu koji je lansirao njegovu karijeru, prije nego što je potpisao za Manchester United i proslavio se pod Sir Alexom Fergusonom.

Sporting je nakon odlaska Ronalda dugo bio u sjeni Porta i Benfice, no stvari su u posljednje vrijeme krenule na bolje pa je klub uzeo titulu prvaka Portugala prošle sezone. Dolazak Cristiana sigurno bi razveselio navijače u Lisabonu, a on bi vjerojatno bio spreman igrati za manju plaću, nego što je traži od drugih klubova.

U svakom slučaju, možemo očekivati Ronaldov povratak u Europu. Bilo da se dogodi ovog ljeta ili nakon isteka ugovora u Al Nassru, 38-godišnji Portugalac nema namjeru prekinuti karijeru i vjerojatno će poput Zlatana Ibrahimovića i dalje profesionalno naganjati loptu u ranim četrdesetima…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top