Chelsea dotaknuo dno – tko je kriv za katastrofalnu sezonu?

Najveće razočaranje ove nogometne sezone definitivno je Chelsea. Londonski klub najbolji je dokaz da novac ne jamči uspjeh u današnjem nogometu.

Svake sezone barem jedan ugledan nogometni klub podbaci i razočara svoje navijače. Prošle godine bila je to Barcelona, a godinu prije Manchester United. Ovaj put došao je red na Chelsea, za koji možemo reći da je nadmašio sve svoje prethodnike.

Londonski klub zaista proživljava katastrofalnu sezonu. Ne samo što neće izboriti nastup u Ligi prvaka sljedeće jeseni, već je daleko i od pozicija koje vode u Europu. U 2023. godini Chelsea bilježi toliko slabe rezultate da bi bio posljednji u Premiershipu da je sezona započela negdje u siječnju.

Takav fijasko nije bilo lako prognozirati, jer pod novim predsjednikom Toddom Boehlyjem Chelsea je potrošio više od 600 milijuna eura na pojačanja tijekom sezone. No, dolazak Enza Fernandeza, Joao Felixa i Mihajla Mudrika samo je dodatno destabilizirao momčad i pokazao nam koliko nisko klub može pasti, nakon što se uruši atmosfera unutar svlačionice…

Sve krenulo sa zagrebačkim Dinamom

Chelsea je još prošlog ljeta nemilice kupovao, nakon što je Todd Boehly preuzeo klub od Romana Abramovicha, ruskog milijardera kojem se ovakav debakl od sezone nije dogodio u prethodna dva desetljeća.

Stigli su Pierre-Emerick Aubameyang i Raheem Sterling u napad, dovedeni su Kalidou Koulibaly i Wesley Fofana u obranu, a momčad se još pojačala Dennisom Zakarijom i Connor Gallagherom u sredini terena.

No, uslijedilo je u rujnu gostovanje kod zagrebačkog Dinama u Ligi prvaka i pogodak Mislava Oršića za velikog slavlje “modrih”. Boehly je nakon toga odlučio smijeniti Thomasa Tuchela, čovjeka koji je Chelsea odveo do titule prvaka Europe 2021. godine.

Na čelu kluba završio je Graham Potter i uslijedila je muka kojoj se činilo da nema kraja. Chelsea je iz tjedna u tjedan ostvarivao prosječne ili ispodprosječne rezultate, da bi početkom 2023. godine krenula nezaustavljiva serija neuspjeha.

Boehly je svog trenera miljenika na kraju ipak odlučio potjerati, a kao privremeno rješenje doveden je Frank Lampard. No, pod bivšim klupskim veznjakom momčad se u potpunosti raspala i više u travnju nije bila u stanju pobijediti baš nikog. Dapače, Chelsea je postao ekipa koja najčešće gubi bez postignutog gola pa je odmah postalo jasno da Lampard neće dobiti dugoročni angažman.

Može li Chelsea funkcionirati pod Boehlyjem?

Kao glavni problem ovog Chelseaja mnogi vide njegovog novog predsjednika. Todd Boehly bogati je američki biznismen koji nije slučajno postao milijarder, no čini se da o nogometu ne zna mnogo, a vuče previše samostalnih poteza.

Radi se o čovjeku koji je jedan od vlasnika bejzbolskog kluba Los Angeles Dodgers i ova sezona pokazuje da je možda to sport kojim bi se trebao više baviti. Naime, dojam je da je Chelsea pod njegovim vodstvom kupovao igrače stihijski, bez ikakvog plana, često samo da ne bi završili u rukama konkurencije.

Na svojoj koži to je posebno osjetio Arsenal kojem bi Mihajlo Mudrik dobro došao u borbi za naslov prvaka, no plavi sa Stamford Bridgea silom su ga zgrabili i utopili u vlastito sivilo.

Chelsea je svojim potezima utjecao i na europsku sezonu Benfice, jer lisabonski klub bi bio ozbiljan kandidat za osvajanje Lige prvaka da mu nije silom odnio Enza Fernandeza, uz nerealno visoku odštetu od 135 milijuna eura.

Sada londonski klub ima svlačionicu punu igrača koji si međusobno uopće ne odgovaraju po svom igračkom stilu i trebat će napraviti veliki zaokret ovog ljeta, kako bi Chelsea ponovo bio jedan od kandidata za osvajanje titule u Premiershipu…

Tko će preuzeti Chelsea?

Potraga za novim trenerom definitivno se nastavlja u Chelseaju, klubu kojem ni tri različita stratega nisu pomogla ove sezone. Lampard je nakon debakla u Aston Villi dodatno naštetio svojoj karijeri na Stamford Bridgeu i možemo ga zamisliti kako nastavlja rad u Championshipu, u stilu bivšeg hrvatskog izbornika Slavena Bilića.

Što se pak Chelseaja tiče, online kladionice vide Maurizija Pochettina kao favorita za preuzimanje mjesta trenera. Argentinski stručnjak imao je svojih svijetlih trenutaka na čelu Tottenhama kojeg je doveo do finala Lige prvaka, dok se u Paris Saint-Germainu brzo posvađao s upravom, no uspio je prije toga barem uzeti titulu nacionalnog prvaka.

Dati posao čovjeku koji se u Premiershipu nikad nije osladio trofejom riskantna je odluka za upravu Chelseaja, no teško je zamisliti da odradi gori posao od Lamparda pa očekivanja u početku i neće biti pretjerano velika.

Ako Pochettino preuzme klupu, trebao bi učiniti isto što i Sergej Jakirović u Rijeci – očistiti svlačionicu od uljeza. Viškova je mnogo i trebat će detaljno čišćenje. Taj zadatak možda preuzme i netko drugi, poput Juliana Nagelsmanna ili Zinedinea Zidanea, no tko god došao na Stamford Bridge, čeka ga težak posao i čudnom okruženju, s klupskim predsjednikom koji ne djeluje sposoban uspješno raditi svoj posao…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top