Real slaže momčad s ciljem dugo vladati Europom!

Iako je ostao bez Karima Benzeme ovog ljeta, Real Madrid čini se da polako slaže ekipu koju će biti izuzetno teško pobijediti, kako u Španjolskoj, tako i u Europi.

Moćni nogometni klubovi uvijek će imati na raspolaganju vrhunske nogometaše. No, neki od njih povremeno upadaju u krize, jednom kada njihovi udarni igrači izgube svoju moć i treba ih zamijeniti novima.

Pa smo vidjeli Liverpool kako posustaje u nekoliko navrata posljednjih godina, kao i Chelsea, dok je Arsenalu trebalo zaista mnogo godina da izgradi novu odličnu generaciju nogometaša. Na krizna razdoblja nisu imuni ni talijanski velikani poput Juventusa i Intera, a čini se da trenutno i Bayern ima problem kako složiti momčad koja će se boriti za europski tron.

No, najtrofejniji europski klub po tom pitanju već dugo radi odličan posao. Naravno, govorimo o Real Madridu, španjolskom velikanu koji u svojim vitrinama ima čak 14 titula prvaka Europe.

Dovoljno je reći da Milan, drugi najuspješniji klub ima upola manje naslova u Ligi prvaka da postane jasno koliko je Real velik u europskim okvirima. A nakon što je generacija predvođena Lukom Modrićem, Karimom Benzemom i Cristianom Ronaldom osvojila čak pet europskih titula u prethodnom desetljeću, čini se da madridski klub polako gradi momčad koja bi mogla samo nastaviti s velikim međunarodnim uspjesima…

Uspješno pomlađivanje momčadi

Real Madrid možda se godinama držao prokušanih snaga u svojih udarnih 11, no u isto vrijeme je neumorno radio na dovođenju mladih talenata, sposobnih nastaviti njegovu europsku dominaciju.

Pa su tako posljednjih godina u klub stigli sjajni Brazilci u ofenzivi, Rodrygo i Vinicius Junior. Radi se o talentima kojima je vrijednost brzo skočila na 100 milijuna eura, a svojim su potezima na travnjaku već donijeli Realu pregršt uspjeha.

U veznoj liniji klub je također odradio sjajan posao na nogometnom tržištu. Dovedeni su vrhunski francuski igrači sredine terena, Aurelien Tchouaméni i Eduardo Camavinga, a ugodno iznenađenje predstavlja Urugvajac Federico Valverde, strijelac brojnih ključnih golova u prethodnoj sezoni.

Ovog ljeta priključen im je Jude Bellingham, po mnogima predodređen da postane najbolji veznjak svijeta u godinama koje dolaze. To znači da u novoj sezoni Real ima izuzetno široku veznu liniju, s Lukom Modrićem i Tonijem Kroosom iz stare garde, kao i brojnim mladim lavovima. To jamči odličnu budućnost, ali i uspjehe na travnjaku već u sadašnjosti, jednom kad krenu nokaut utakmice u Ligi prvaka sljedećeg proljeća…

Kada će Mbappé doći u Real?

Da bi postao silno moćan u europskim okvirima, Realu treba još jedna superzvijezda u napadu. Sve govori da će to biti Kylian Mbappé. Briljantni 24-godišnji krilni napadač nema namjere produžiti ugovor s Paris Saint-Germainom, a nije previše zainteresiran niti za bogatstvo koje mu trenutno klubovi nude u Saudijskoj Arabiji.

Vjeruje se da Real i Mbappé već imaju dogovor i da bi trebao doći u klub bez odštete u 2024. godini, što će biti nagrađeno izuzetno izdašnom plaćom. Međutim, Parižani ga žele pod svaku cijenu prodati već ovog ljeta, kako bi barem nešto zaradili na njemu, što znači da bi brzonogi Francuz mogao u Madrid i ranije nego što je planirano.

Želi li Real platiti odštetu kad zna da može dobiti Mbappéa besplatno sljedećeg ljeta, to ostaje tek za vidjeti. No, s Mbappeom će momčad “kraljevskog kluba” zasigurno ponovo postati strah i trepet u Europi. Moći će ponovo ravnopravno parirati Manchester Cityju, pod uvjetom da još malo posloži svoju obranu, u kojoj svakako ima mjesta za barem još jednog ili dva mlada vrhunska nogometaša…

Što će biti s Modrićem?

Real nije sentimentalan klub i malo se klupskih legendi uspjelo oprostiti od nogometa u bijelom dresu. Luka Modrić uspio je produžiti svoj ugovor još jednu godinu, no to bi mogao biti kraj.

Sve govori da uskoro počinje posljednja sezona 37-godišnjeg hrvatskog veznjaka u Madridu, a nakon toga je na njemu odlučiti želi li se umiroviti ili će uzeti još malo novca u Saudijskoj Arabiji.

A odlaskom Luke Modrića završit će jedna uzbudljiva era u povijesti kluba sa Santiago Bernabeua. Osvojio je naš veznjak čak 23 različita trofeja u Realovom dresu, što će biti teško ponoviti generacijama koje dolaze.

Međutim, čini se da Real pametno vodi svoju politiku pa možemo očekivati da će se nastaviti boriti za naslov u Ligi prvaka i kad Modrić napusti njegovu svlačionicu. No, hoće li mladi lavovi koje klub polako okuplja biti u stanju pobjeđivati kad bude najvažnije, u samoj završnici sezone u svibnju, to nam tek ostaje za vidjeti.

Nema sumnje, Real će još desetljećima ostati najtrofejniji klub u Ligi prvaka i možda ga nitko nikad neće dostići po broju osvojenih titula prvaka Europe. A s obzirom na poteze koje klub vuče posljednjih godina, ne bi bilo iznenađenje da se njegova europska dominacija samo nastavi do kraja ovog desetljeća, s nekim novim moćnim klincima u glavnoj ulozi…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top