Otkriven put Hrvatske kroz SP u Kataru – Veći izazov nego u Rusiji!

Hrvatska nogometna reprezentacija saznala je tko je sve čeka na Svjetskom prvenstvu u Kataru. Ždrijeb našima nije bio naklonjen u grupi F, a posebno je nezgodan ako se probiju u nokaut fazu…

Nema uzbudljivijeg nogometnog natjecanja od svjetske smotre reprezentacija, koja će se po prvi put odvijati u studenom i prosincu, na SP-u u Kataru koji će po mnogo čemu biti drukčiji od svih ostalih koje smo dosad pratili.

Turnir će se igrati na osam različitih stadiona u pet gradova, uz minimalna putovanja između utakmica, za razliku od prvenstva u Rusiji. A finale će se igrati 18. prosinca na stadionu Lusail, pred 80 tisuća gledatelja koji će u ključnom obračunu moći uživati uživo na tribinama.

Sjajna je vijest što se Hrvatska još jednom plasirala na veliko reprezentativno natjecanje, a tamo brani titulu viceprvaka s posljednjeg SP-a. Međutim, ždrijeb našima i nije bio pretjerano naklonjen, jer ako žele ponovo igrati u finalu najvjerojatnije će morati poraziti većinu najjačih nogometnih izabranih vrsta svijeta…

Jedna od najtežih skupina

Termin “skupina smrti” obično se koristi nakon ždrijeba SP-a ili Eura, no ovaj put nisu postojali izgledi da se složi silno jaka grupa u kojoj moraju ispasti dvije reprezentacije s ambicijama osvajanja titule.

Ipak, jedna od najtežih svakako je ona u kojoj igra Hrvatska, jer naši su izvukli Belgiju, Maroko i Kanadu, što je u svakom bubnju bio gotovo najneugodniji mogući izbor.

O Belgiji sve znamo, radi se o brončanoj generaciji s prethodnog Svjetskog prvenstva, koja predvođena Kevinom de Bruyneom i Romeluom Lukakuom spada među najjače izabrane vrste svijeta i pokušat će napokon po prvi put u povijesti dogurati do jednog velikog finala.

Kanada je pak reprezentacija koja nakon 36 godina ponovo igra na SP-u, s generacijom iznimno talentiranih nogometaša, uključujući Alphonsa Daviesa iz Bayerna i Jonathana Davida iz Lillea. Lako su se Kanađani probili kroz CONCACAF kvalifikacije i bit će silno motivirani pokazati se na velikoj sceni.

A Maroko je ekipa s kojom naši otvaraju turnir. Predvodi ih dobro nam poznati Vahid Halilhodžić i prilično su se lako i uvjerljivo probili kroz uvijek tijesne afričke kvalifikacije. U svojim redovima imaju ugledne igrače kao što su Youssef En-Nesyri i Munir El Haddadi iz Seville, a tu je još velika svjetska zvijezda Achraf Hakimi, dok Hakim Ziyech trenutno odbija igrati za ovu momčad.

U sjećanju nam je još uvijek utakmica Hrvatske i Maroka na turniru Kralja Hasana II, koji je organiziran sad već davne 1996. godine, na kojoj su Aljoša Asanović i Robert Prosinečki dobili crveni karton, no naši su pobijedili boljim izvođenjem penala.

Hrvatska je četiri puta igrala i protiv Belgije, koju je dosad jednom uspjela pobijediti, a s Kanadom tek trebamo odmjeriti snage i vidjeti tko je bolji.

Nema sumnje, Dalićeva izabrana vrsta ima kvalitetu naći se među prve dvije ekipe u ovoj grupi, no moglo bi biti vrlo tijesno, pogotovo ako jednu od tri utakmice naši ne odigraju na traženom nivou…

Još teži protivnici u nokaut fazi

Ako se Hrvatska probije kroz skupinu, čeka je čini se puno teži put od Danske i Rusije pokraj kojih je prošla do polufinala na prethodnom SP-u.

Grupa F u kojoj su naši križa se s grupom E, u kojoj igraju Španjolska i Njemačka pa nas vjerojatno čeka veliki obračun već u osmini finala, možda i repriza dvoboja s “Furijom” s Eura prošle godine.

To je tek početak izazova, jer dalje bi naše vjerojatno u četvrtfinalu čekao ili Brazil ili Portugal, a onda u završnici natjecanja i ostatak reprezentativne elite.

Dakle, naizgled ne može teže i izazovnije, s tim da uvijek treba naglasiti da je Svjetsko prvenstvo natjecanje puno iznenađenja pa je moguće da će Hrvatskoj na putu nađe i neka manje renomirana reprezentacija. No, moguće je i da naši budu žrtve senzacije u katarskoj pustinji…

Od briljantnog do ispod očekivanja

Hrvatska se može pohvaliti da je dosad nastupila na svim prvenstvima svijeta na kojima je imala pravo igrati, osim u Južnoj Africi 2010. godine, kada su naši zapeli u kvalifikacijskoj grupi s Engleskom i Ukrajinom.

Uspjesi naše nogometne reprezentacije na svjetskim smotrama su zaista iznimni. Već u prvom nastupu Ćiri “sinovi” osvojili su broncu, na turniru na kojem su lako prošli kroz grupu s Jamajkom, Japanom i Argentinom, da bi izbacili Rumunjsku u osminu finala. Uslijedila je legendarna pobjeda protiv Njemačke pa tijesan poraz od Francuske i završni trijumf u dvoboju s Nizozemskom.

Međutim, sljedeća tri turnira bila su ispod očekivanja, jer naši 2002. godine nisu prošli grupu s Meksikom, Italijom i Ekvadorom, a ni 2006. kad su bili s Brazilom, Japanom i Australijom. Isto se dogodilo i 2014. godine u grupi s domaćinom Brazilom, Kamerunom i Meksikom.

Ipak, sve je to nadoknađeno u Rusiji 2018. godine, gdje su naši igrali nezaboravno finale u kojem su nadigrali Francuze u prvom poluvremenu i umalo ostvarili nezamislivo.

Baš zbog toga ljubitelji nogometa u Hrvatskoj s velikim uzbuđenjem čekaju početak turnira u Kataru, na kojem će biti uplaćeno i bezbroj listića za online klađenje, na kojima će domaći igrači uglavnom tipovati na našu selekciju. A ako prođe skupinu, momčad predvođena Lukom Modrićem postat će opasna svakome i nitko je nema pravo unaprijed već sada otpisati…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top