Hrvatski nogometni Superkup – sad ga ima, sad ga nema!

Hrvatski nogometni Superkup ni ove godine neće biti održan. Bizarna je to situacija, u odnosu na slična natjecanja u najjačim nogometnim zemljama.

Nakon reprezentativnog Euro 2024 turnira, fokus javnosti polako se okreće klupskim utakmicama. Naravno, najviše pažnje privlači Premiership, a i druga natjecanja iz “liga petice”. U Hrvatskoj pak zanimanje posljednjih godina raste za HNL, u kojem Hajduk, Osijek i Rijeka pokušavaju zaustaviti dominaciju Dinama.

Nova sezona domaćeg klupskog nogometa u 2024. godini započinje 3. kolovoza, utakmicama nacionalnog prvenstva. A gdje je hrvatski nogometni Superkup? Nema ga i to nije prvi put.

Naime, hrvatski nogometni Superkup ne održava se svake godine u našoj zemlji. Postoji preduvjet da bi utakmica uopće bila održana, a to je da isti klub ne osvoji i prvenstvo i Kup. Dakle, osvajanje dvostruke krune znači da sljedeće sezone nema Superkup utakmice.

Tako je Superkup sveden na natjecanje koje uopće nije obavezno u domaćem nogometu. Suprotno je to praksi u najjačim europskim ligama, gdje su pronašli formulu kako održati ovu utakmicu čak i ako neka momčad sezonu ranije osvoji sve što se može osvojiti…

Superkup pauza do osam godina

Hrvatski nogometni Superkup definitivno je natjecanje na koje ne treba ozbiljno računati u domaćem nogometu. Dovoljno je samo pogledati u prošlost, jer dojam je da se češće ne održava, nego što se održava.

Pa je tako postojala pauza od osam godina, od 1994. do 2002. godine, u kojoj Superkup nije uopće zaživio. Ponovilo se nešto slično i u novije vrijeme, jer od 2014. do 2019. godine ponovo se dugo nije održavalo ovo natjecanje, budući da su prvaci Hrvatske redovito osvajali i Kup.

Superkup je ukupno otkazan 18 puta, a umjesto da se tih godina jednostavno dodijeli pehar bez borbe klubu koji je osvojio i prvenstvo i Kup, uopće se ne vodi u statistici da se išta događalo u ovom natjecanju.

Kada se pak igralo, najuspješniji je bio Dinamo. Osvojio je ovaj trofej ukupno 8 puta, dok je Hajduku pripao naslov 5 puta. Jednom je Superkup osvojila i Rijeka. Zagreb i Inker iz Zaprešića još su dvije momčadi koje su se dokopale ove utakmice, ali nisu osvojile trofej. Čak 8 puta su u Superkupu međusobno igrali Dinamo i Hajduk, više od polovice svih odigranih utakmica. Upravo ova dva kluba odmjerila su snage međusobno u 2022. i 2023. godini. “Modri” su oba puta pobijedili, jednom nakon penala, drugi put minimalno s 1:0.

Hrvatski nogometni Superkup obično je u programu tjedan dana prije početka prvenstva. Međutim, pogled u povijest pokazuje da je češće započinjala sezona prvenstvenim utakmicama, nego Superkupom. To potvrđuje da se radi o potpuno marginalnom natjecanju koje očito nema nikakvu vrijednost u našem klupskom nogometu, jer da ima održavalo bi se svake godine…

Kako izgleda Superkup u najjačim europskim ligama?

Za razliku od Hrvatske gdje se očito Superkup nikom ne igra, u Engleskoj je riječ o tradiciji koja ima svoju vrijednost. Tamo postoji Community Shield, utakmica od koje prikupljeni novac na kraju pripada različitim humanitarnim udrugama.

U Community Shield okršaju susreću se pobjednik Premiershipa i osvajač FA Cupa. Zanimljivo, ako ista momčad osvoji i jedno i drugo, neće uskočiti pobjednik EFL Cupa, već drugoplasirani iz prvenstva. Tako su Englezi elegantno riješili problem koji je u Hrvatskoj razlog da se Superkup u potpunosti otkaže.

Za razliku od engleskog nogometa koji jedan dan u godini postaje darežljiv, Španjolci vide u Superkup utakmicama priliku za dodatnu zaradu. Pa su proširili ovo natjecanje na četiri kluba, prvog i drugog iz La Lige te finaliste Kupa kralja. Ako se netko preklapa u spomenutim natjecanjima, uskočit će još momčadi s vrha španjolskog prvenstva.

Sve se odvija u Saudijskoj Arabiji, bogatom pokrovitelju modernog nogometa. Zbog toga sudionici nastupaju u svojim najjačim sastavima, pokušavajući zgrabiti 2 milijuna eura koliko pripada pobjedniku.

Talijanska Supercoppa Italia slično funkcionira. Razlika je što nastupaju samo dvije momčadi u Saudijskoj Arabiji, a dijeli se ukupno 8 milijuna eura. U Francuskoj pak postoji Trophée des Champions od 1955. godine i održava se svake godine na početku sezone. S druge strane, Nijemci nisu previše držali do ovog natjecanja, ali od 2010. godine ga redovito održavaju svakog ljeta.

Promjena termina bi spasila stvar?

Superkup je prisutan i u drugim jakim nogometnim ligama. No, postoji jedna iznimka. Naime, u Austriji su ga jednostavno ukinuli 2008. godine i od tada se više uopće ne održava. Razlog? Klubovima je to bila tlaka, a novac od televizijskih prava očito nedovoljan da bi opravdao održavanje natjecanja.

Tu vjerojatno leži i odgovor zašto se hrvatski Superkup ne održava svake godine. Naime, srpanj je mjesec u kojem je u Hrvatskoj najmanji interes za nogometom. Svi samo misle o svojim godišnjim odmorima i odlasku na more. Zato čak ni okršaj Dinama i Hajduka u tom razdoblju ne može izazivati euforiju među navijačima, a samim time ni neki poseban interes sponzora.

Drugim riječima, Superkup bi možda u Hrvatskoj spasila promjena termina, što je trik kojeg su iskoristili Talijani i Španjolci. Tada bi interes za ovom utakmicom sigurno narastao, a onda više ne bi bilo opravdanja za otkazivanje, samo zato što je isti klub osvojio oba najvažnija domaća trofeja…

Marjan Veljković

Povjesničar po profesiji i potpuni sportski fanatik, Marjan Veljković je osoba iza našeg bloga koja vam donosi najnovije novosti iz svijeta sporta. Pobrinite se da provjerite i njegove tjedne tipove te Premier League prognoze!

Povezane teme
Back to Top
UEFA Euro 2024